Vestea dimineții pentru acești pensionari din România, își pot schimba pensia: care sunt condițiile

de: Alexandru Puiu
03 04. 2023

Într-o perioadă în care pensionarii din România duc, în cea mai mare parte a lor, o viață foarte dificilă, Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o decizie din urmă cu câteva zile, a atras atenția asupra unei particularități foarte interesante din Legea pensiilor.

Dincolo de pensia de urmaș sau a foștilor lucrători în CAP-urile comuniste, pensia de invaliditate este una dintre cele mai mici din România. Partea bună este că cei care beneficiază de această pensie, la un moment dat, o pot schimba și, implicit, se vor bucura de mai mulți bani în fiecare lună. Conform deciziei ÎCCJ, românii care primesc pensie de invaliditate pot face tranziția la pensia anticipată parțial în momentul în care îndeplinesc condițiile pentru aceasta.

Ce spune decizia ÎCCJ despre Legea Pensiilor

„În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 82 alin. (1), prin raportare la cele ale art. 79 alin. (1) lit. c) şi art. 65 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu este exclusă existenţa unui drept de opţiune între pensia de invaliditate şi pensia anticipată parţială la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru această din urmă categorie de pensie”, a concluzionat luni ICCJ în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Conform avocatnet.ro, Legea Pensiilor prevede, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, că pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă. Pensionarii de invaliditate care au vârsta mai mică cu până la cinci ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare nu mai sunt supuşi revizuirii medicale. În ceea ce privește pensia anticipată parțial, aceasta se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, cu condiția realizării stagiului complet de cotizare, dar și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

Ce a decis Înalta Curte este că rămâne la latitudinea pensionarului dacă, atunci când va putea să opteze pentru pensia anticipată parțial, va face schimbarea sau va rămâne în continuare cu pensia de invaliditate.